Projektek

A MOM ZRT. BESZÁLLÍTÓI KÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE INNOVATÍV TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS ÁLTAL

2019. október 01.

 

A MOM Zrt. beszállítói képességének növelése innovatív technológiai fejlesztés által

 

A MOM Zrt. 2018. februárjában nyújtotta be pályázatát a „GINOP-1.3.3-16 Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása” c. pályázati felhívásra. A pozitív támogatói döntést követően 2018. augusztusában vette kezdetét a projekt, melynek elsődleges célja a vállalkozás beszállítói készségeinek, versenyképességének javítása és tartós beszállítói kapcsolatainak fenntartása a mérőműszerek és alkatrészeik gyártása terén. A projekt keretében az ún. nézőelem gyártását szeretné fejleszteni a cég és ennek érdekében beszerzésre kerül egy új fröccsöntő gép, a hozzá integrált, automatizált 5 tengelyes gyártócellával (robot) együtt.

Ezzel a technológiával élőmunka és beavatkozás nélkül folyamatosan ellenőrzött keretek között zajlana a gyártás. Az automatizálás és a fejlesztés mind termék, mind folyamat szinten a MOM számára számos előnnyel jár. Ezzel a fejlesztéssel ugyanis olyan jelentős technológiai innováció valósul meg a cégnél, ami egyrészt jobb minőségű alkatrészek gyártását teszi lehetővé, másrészt hatékonyan növeli a kapacitást a nézőelem alkatrészek gyártását illetően azáltal, hogy növekszik a vállalkozás automatizáltsága.

A projekt másik fontos eleme a termelésből objektív módon gyűjtött adatok elemzésén és feldolgozásán alapuló, fejlett automatizáltságú intelligens termelésirányítási és döntéstámogató rendszer bevezetése. A bevezetendő rendszer alapvetően gyártási, ill. kontrolling és döntéstámogatási modulokból fog állni oly módon, hogy a döntéstámogató modul a gépekből közvetlenül származó adatokat is képes feldolgozni és elemezni. Ezáltal rövid időn belül kinyerhetőek lesznek a termeléssel kapcsolatos legfontosabb adatok, ami a hatékonyság növelés egyik alapvető háttere.

A megvalósítandó célok elérésében jelentős szakmai segítséget nyúj kiemelkedő partnerünk, a DIEHL Metering. Velük közösen tekintjük át a jövőbeni fejlesztési irányokat, technológiai innovációt, az új robotcellák hatékony működtetésének módját, valamint a gyártói folyamatok szervezését, elsősorban beszállítói szemszögből.

 

A projekt fizikai befejezési tervezett határideje: 2019.12.31.

A projekt összköltsége 91,4 millió Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 45.7 millió Ft, vagyis az összköltség 50%-a. A támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése együttesen biztosítja.

A projekt azonosító száma: GINOP-1.3.3-16-2018-00064